CHP Hatay Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Servet MULLAOĞLU, “Deprem sonrası Hatay ilimizde çiftçilerimiz sulama suyu mağduru.”
CHP Hatay Milletvekili Av. Servet MULLAOĞLU, 6 Şubat depremleri sonrası zarar gören sulama tesisleri nedeniyle mağdur olan çiftçilerin sorunlarını verdiği bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI’nın cevaplandırması istemiyle sorular yönelten Mullaoğlu, Hatay ilinin önemli tarımsal üretim kentlerinden biri olduğunu belirterek, deprem nedeniyle olumsuz etkilenen Hatay ekonomisinin şimdi de sulama suyuna erişilemediği için çiftçilerin ürünlerinin zarar gördüğünü belirtti.
Özellikle Samandağ ilçesindeki 1200 hektar alana sulama suyu sağlayan iki adet pompa istasyonunun kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle tarım ürünlerinin kuraklık tehdidi altında olduğunu ve acilen çözüm bulunması gerektiğini belirten Mullaoğlu, Samandağ ilçesindeki 38 bin dekarlık alanda üretimi yapılan mandalina bahçelerinin 12 bin dekarının Yarseli Sulama Birliği’nin sağladığı suya ihtiyaç duyduğunu, bir an önce su sağlanmadığı takdirde ürünlerin dalında kuruyacağına dikkat çekti.
DSİ’nin yaşanan soruna ilişkin çelişkili açıklamalar yaptığını belirten Servet Mullaoğlu, DSİ yetkililerince çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla gerekli önlemlerin ivedilikle devreye sokulduğu, hasar gören tesislerle ilgili ihale sürecinin planlandığı, tarımsal üretimin kesintiye uğramaması için de kısa vadeli önlem olarak hasar gören pompaların yerine başka bölgelerdeki pompaların yerleştirilmesi için çalışma başlatıldığı açıklamasının yapıldığını ancak ilgili mercilere ve muhtarlıklara gönderilen resmi yazılarda ise Samandağ ilçesinde 2023 yılı içerisinde sulama hizmeti verilemeyeceğinin bildirilmesinin çelişkili açıklamalar olduğunu ifade etti.
Çiftçilerimizin mağdur edilmemesi için bölgeye acilen sulama suyu sağlanması yönünde çözümler geliştirilmesinin Samandağ ilçesindeki üreticilerimiz açısından hayati önemdedir diyen Mullaoğlu, Yarseli Sulama Birliği tarafından sulama yapılsa da yapılmasa da dekar başına 800 lira alındığı yönündeki şikayetleri de dile getirerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI’nın yanıtlaması amacıyla şu soruları yöneltti.
1- Samandağ ilçemize sulama suyu sağlayan ve depremlerde zarar gören pompa istasyonlarının yeniden devreye sokulabilmesi için başlatılmış bir çalışma var mıdır?
2- DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nün kamuoyuna duyurmuş olduğu ve pompa istasyonlarının yenilenmesi için ihale sürecinin planlandığı yönündeki açıklamalarında gelinen aşama nedir?
3- DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nün, Samandağ ilçemizde tarımsal üretimin kesintiye uğramaması için kısa vadeli önlem olarak hasar gören pompaların yerine başka bölgelerdeki pompaların yerleştirilmesi için çalışmaların başlatıldığına dair açıklamasına istinaden başlatılmış olan çalışmalar nelerdir?
4- Bütün bu açıklamalar yapıldıktan ve kamuoyuna duyurulduktan sonra, yine DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nce 2023 yılı içerisinde Samandağ ilçemize sulama hizmeti verilemeyeceği yönündeki yazılı bildirimleri nasıl açıklıyorsunuz?
5- Bölge çiftçilerimizin, Samandağ ilçemizdeki 38 bin dekarlık alanda üretimi yapılan mandalina bahçelerinin 12 bin dekarının, Yarseli Sulama Birliğinin sağladığı suya ihtiyaç duyduğu ve su sağlanmadığı takdirde ürünlerin kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı uyarıları karşısında ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
6- Zeytin, mandalina, portakal gibi tarımsal üretimin yoğun yapıldığı ilimizde kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilerimizin olası zararlarının tespit edilerek Bakanlığınızca destek verilmesi yönünde başlatılmış bir çalışma var mıdır?
7- Üreticilere sulama suyu sağlanamadığı halde, Yarseli Sulama Birliği tarafından sulama yapılsa da yapılmasa da dekar başına 800 lira alındığı yönündeki şikayetler hakkında bir açıklamanız vardır mıdır? Bu konuda Bakanlıkça herhangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz?
8- Yetkililer tarafından pompalar gönderildi, montajlar yapılıyor gibi açıklamaların yapıldığı Samandağ ilçemize 2023 yılında sulama suyu verilmesi sağlanabilecek midir?