MENÜ

Erzurum Kongresi’nin 104. Yılı

Yayınlanma Tarihi : 19.07.2023 22:54 Bu haber 952 defa okundu

ERZURUM KONGRESİ 

Paylaş Paylaş Paylaş
Erzurum Kongresi’nin 104. Yılı

Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktıktan sonra Havza üzerinden geldiği Amasya’da yayınladığı “Amasya Tamimi” ile 10 Temmuz’da Erzurum’da Doğu İlleri Kongresi, Eylül 1919’da da Sivas’ta Genel Milli Kongre toplanacağını duyurdu. Bu amaçla 3 Temmuz 1919 günü Erzurum’a geldi.  

Bu süreçte, emperyalist işgale direnerek yurdu kurtarmak gibi “zararlı ve tehlikeli” fikirler belirttiği konuşma ve genelgeleri ile kendisine verilen görevle taban tabana zıt tutum ve eylemleri gerekçe gösterilerek göreve başlayalı henüz 20 gün olmuşken Padişah tarafından İstanbul’a dönmesi emredildi. Bu emre uymayınca 8/9 Temmuz 1919 gecesi görevden alındı. Bunun üzerine aynı gece ömrünü verdiği askerlik mesleğinden istifa ederek mücadelesini bir “ferd-i mücahit” olarak sürdüreceğini açıkladı. 

Milli Mücadele’nin örgütlü nitelik kazandığı ilk aşama olan Erzurum Kongresi, çeşitli güçlüklerin aşılmasının ardından 13 günlük gecikme ile 23 Temmuz 1919’da başlayabildi. Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van Müdafaa-i Hukuk ve Reddi İlhak Cemiyetlerinden gelen 62 delegenin katıldığı bu kongre bölgesel nitelikli olmasına karşın, Mustafa Kemal Paşa’nın “Milletin azim ve kararını” harekete geçirerek Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nı başlatma yolculuğunun en önemli adımlarından biridir. 

Kongrenin başladığı gün Kongre Başkanlığına, sona erdiği 7 Ağustos’ta da Temsilciler Kurulu Başkanlığına seçilen Mustafa Kemal’ in Milli Mücadele’de resmiyet kazanan ilk önderliği bu kongrede başlamış, 4-11 Eylül 1919 Sivas Kongresi’ndeki Kongre Başkanlığı ve Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliye Reisliği ile devam etmiş, Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Büyük Millet Meclisi Orduları Başkomutanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın ardından 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM’de kabul edilen Soyadı Kanunu ile Türk Ulusu’nun kurtarıcısı ve değişmez lideri Atatürk olması ile tarihe altın harflerle kaydedilmiştir. 

O karanlık günlerde sadece Mustafa Kemal kazanılacağından emin olduğu zaferden sonrasını da görüyor, dünya dengelerini izliyor, yapılacakları planlıyordu. Hatta bunları geç saatlere kadar çalıştıkları bir gece sabaha karşı Mahzar Müfit (Kansu) Bey’e -kutsal bir sır olarak saklaması talimatıyla- madde madde yazdırıyordu. Cumhuriyetten, yeni harflerden, tesettürün kalkacağından, Hanedan için gerekenin yapılacağından,tam bağımsızlıktan, laik bilimsel eğitimden söz ediyordu. Mutlak bir inanç ve kararlılıkla o koşullarda hayal sınırlarını fersah fersah aşan öyle devrimler yapılacağını söylüyordu ki; Mazhar Müfit Bey’in bir yerde defteri kalemi bırakıp “Kusura bakmayın ama Paşam siz de çok hayalcisiniz, Cumhuriyete ulaşalım yeter” demesi üzerine, Milletini tanımanın ve neleri başarabileceğini bilmenin verdiği güvenle gülümseyerek “Bunu zaman gösterir” diyordu. 

Birlikte yola çıktıklarından ihanet edenler de oldu, korkup yarı yolda terk edenler de, kurtuluştan hemen sonra Cumhuriyetin ilanını engellemeye çalışanlar, hatta parti kurup Cumhuriyet ve devrimleri yok etmeye soyunanlar da. Ayrıca, kongrelerin ve Büyük Millet Meclisi’nin toplanmasını engellemek için Padişah ve hükümetinin çıkardığı zorluklar, suikast girişimleri, işgalciler ve yancıları hainlerin kışkırttığı dinci isyanlar, 7 düvelin bitmek tükenmek bilmeyen saldırıları da unutulmamalıdır. 

Üstün liderlik yeteneği ile bu güçlüklerin hepsini aşıp bütün hedeflerine ulaşan Mustafa Kemal Paşa, liderliğin önemini Erzurum Kongresi bağlamında şu sözlerle anlatıyor: 

Efendiler, tarih söz götürmez bir şekilde ortaya koymuştur ki, büyük işlerde başarı için yeteneği ve gücü sarsılmaz bir başkanın varlığı çok gereklidir. Bütün devlet büyüklerinin umutsuzluk ve güçsüzlük içinde, bütün ulusun başsız olarak karanlıklar içinde kaldığı bir sırada, yurtseverim diyen bin bir çeşit kişinin, bin bir türlü tutum ve inanç gösterdiği kargaşalı bir zamanda danışmalarla, birçok saygın ve güçlü kişilerin sözlerine uyma zorunluluğuna inanmakla, sağlam, esaslı ve özellikle sert yürünebilir mi ve en sonunda ulaşılması çok güç olan hedefe varılabilir mi? Tarihte, buna ulaşmış bir topluluk gösterilebilir mi? İkincisi Efendiler; ulus, ülke, siyaset ve ordu yöneticiliğinde hiç bulunmamış ve bu alanda değeri belirmemiş ve denenmemiş gelişigüzel kişilerden, örneğin, Erzincanlı bir Nakşî Şeyhi ve Mutkili bir aşiret başkanı gibi zavallılardan kurulabilecek herhangi bir Temsilciler Kuruluna söz konusu durum ve görev bırakılabilir miydi? Bırakıldığında yurdu ve ulusu kurtaracağız, dediğimiz zaman, ulusu ve kendimizi aldatmış olmak gibi kötü bir yanılgıya düşmeyecek miydik? Böylesine bir kurula, perde arkasından yardım edilebileceği düşünülse bile bu yöntem, güvenilir sayılabilir miydi?’’ 

Kurtuluş Savaşı boyunca, Zafer’den sonra ve devrimler sürecinde yaşananlar bu anlatımın doğruluğu yanında, doğru önderlik, doğru kadrolar ve doğru yol haritası olmaksızın başarılı olmanın olanaksızlığını, bunlar varsa bir avuç kahramanın bir ulusu bağımsızlığına kavuşturup mazlum milletlere örnek bir sonuç elde edebileceğini de gösteriyor. 

Atatürkçü Düşünce Derneği; Büyük Atatürk’ün, başarısı kanıtlanmış Kemalist ideolojisini, ‘’ hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir’’ düsturundan ayrılmama kararlılığını ve her alandaki akılcı politikalarını günümüze taşıyarak Ulusumuzla birlikte Yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ne ve Tam Bağımsız ve Gerçekten Demokratik Türkiye hedefine ulaşmak kararlılığındadır. 

Erzurum Kongresi’nin 104. yılı kutlu olsun

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ  GENEL MERKEZİ 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol